woensdag 26 januari 2011

Uitleg maken Copicnavulflesjeskrat

Zoals beloofd bij deze uitleg hoe je zelf de copicnavulflesjeskrat kunt maken. Dit is mijn eerste uitleg, dus ik hoop dat ik niets vergeet en dat het duidelijk is (mag je tenslotte wel verwachten van een juf!)

Je hebt nodig:
2 vellen cardstock
1 vel designpapier (mits het geen echt patroon heeft, anders is het mooier uit 2 vellen)
lijm of dubbelzijdige tape
verder dingen om het geheel mee "aan te kleden" zoals plaatjes en bloemen.

Gereedschap wat ik heb gebruikt:
Snijapparaat ( heb die van Making memories, past precies een scrapvel op, is ideaal)
Scorpal of evt. met de hand met een embossingpen/botte schaar de lijnen rillen langs een lineaal
en verder nog een schaar

Het cardstock snij je als volgt:
1x 24 bij 30 cm (zijkant+bodem)
2x 10 bij 17 centimeter (Kopse zijwanden, hier moet je dus ook de hoeken van af snijden, zie onderstaand patroonblad, de schaal klopt niet, dus let hier niet op)
1x 10 bij 22 centimeter (Handvat)
eventueel tussenwand 1x 6,5 bij 28 cm
Verder 1x 9 bij 17 centimeter voor mapje met shoppingcards + een restje om hierin een hoekje te maken waarin de kaartjes blijven zitten en ik heb van een strook van 2 cm bij 26 een soort riem gemaakt om een kopse zijwand, zodat hier het boekje in gehaakt kan worden.

Het designpapier snij je als volgt:
2x 6 bij 19 cm (lange zijwanden)
2x 9 bij 16 cm (zijwanden kopse kanten)
4x 1 bij 19 cm (handvat)
(1 x 9 bij 19 cm (onderkant wanneer je dit wilt, hoeft niet, want je ziet het niet))
Restjes kun je voor je shoppingcardboekje gebruiken.

Wanneer je dit alles gesneden hebt begint het in elkaar zetten.

Voor je het in elkaar kunt zetten moet je het stuk cardstock van 24x30 eerst scoren op de scorpal/of rillen met de hand.
de zijde van 24 cm scor je op 7 cm en 17cm
de zijde van 30 cm scor je op 5 cm en 25 cm
Daarna kun je vouwen en de plakstroken overlappen elkaar al zodanig dat je het al aan elkaar kunt bevestigen, daarna plak je hier de kopse zijwanden op.

Het handvat de strook van 10 bij 22 cm scor je op de zijde van 10 cm op 2,4,6 en 8 cm, de zijde van 22 cm scor je op 1 en 21 cm. Daarna vouw je het en zet je het inelkaar.
Je kunt vervolgens het handvat bevestigen precies aan de bovenkant van de kopse zijkanten, zoals ik met een ribbellijn heb aangegeven op het patroonblad.

Wanneer alles goed vast zit, vooral voor het handvat moet je even geduld hebben kun je het designpapier op gaan plakken. Daarna kun je het verder naar eigen wens afstylen en heb je je eigen Copic navulflesjeskrat.

Een tip hierbij: het is behoorlijk zwaar, dus verstevig de bodem en zijwanden met chipboard, dat heb ik niet gedaan, maar is wel een aanrader, anders vallen je flesjes steeds om.

Nog een tip, wanneer je de krat voor 52 flesje te groot vindt kun je het natuurlijk eenvoudig kleiner maken door niet als basis 20 cm lengte te nemen, maar deze in de korten.

Hier het "patroon"blad (is niet op schaal, dus niet als zodanig bruikbaar, maar geeft inzicht in hoe te snijden, scoren en plakken)

Ik hoop dat het duidelijk is, mochten er vragen zijn, stel ze gerust. Mijn emailadres is kreasas@gmail.com

Geen opmerkingen: